Pages

Followers

Friday, February 1, 2013

NAK TINGGALKAN ISTERI KERANA ABBY


Iiisy! Iiisy! Iiisy! Takkan lah kerana Clare Rewcastle Brown kata Sarawak mundur tak macam London kita terus nak tukar kerajaan. Takkan lah kerana Radio Free Sarawak kata negeri ini tak membangun kita terus nak jatuhkan BN. Takkan lah kerana pembangkang janji itu janji ini kita terus nak pilih Anwar. 

Kita tak nafikan memang banyak lagi kawasan pedalaman Sarawak masih ketinggalan dari arus pembangunan.  Memang banyak lagi kawasan yang perlukan perhatian dan perubahan. Tapi, kita juga tidak boleh menafikan bahawa kerajaan telah dan akan terus berusaha keras untuk menanganinya.  Malah kaum Penan yang tinggal di Banjaran Crocker pun tidak dilupakan. Ramai yang dah keluar dari hutan dan tinggal di pekan.

Memang tempo perubahan agak perlahan. Tapi kita juga perlu akui dengan keadaan geografi,  keluasan negeri Sarawak dan kemampuan kewangan, kemajuan tidak mungkin dapat dilakukan dalam masa semalaman.

Memang  kalau kita bandingkan Sarawak dengan London  (tempat tumpahnya darah  air mani John Jaban) ia tak ubah seperti langit dan bumi.  Tapi, sapa suruh kita bandingkan Sarawak dengan London. Sarawak baru saja merdeka 50 tahun sedangkan London sudah mula dibangunkan mulai awal abad ke20.  Jadi, tidak masuk akal lah kerana faktor itu kita rakyat Sarawak nak lupakan terus jasa BN selama ini.

Tak payah lah kita ikut perangai macam sesetengah ustaz PAS  yang sekarang ni asyik senyum sorang-sorang. Yang tengah asyik bandingkan rupa paras isteri nya yang terperap didapur 24 jam  dengan ustazah Abby Abadi. Iiisy! Iiiisy! Iiiisy! Perbandingan yang tak kena langsung.

Lebih tak patut jika ustaz-ustaz  dah mula kata  bau isterinya dah sama dengan bau kambing Nik Ajis, atau menyamakan muka isteri dengan muka seram  Zuraidah Ketua Wanita PKR, atau melabelkan isterinya  dengan 'bulu bersepah' macam Elizabeth Wong. Tak patut! Tak patut!

Memang tak patut! Hanya kerana melihat wajah Abby dan tengok bodynya, lihat isteri sendiri dah tak menyelerakan. 

Kita harus bersikap lebih rasional. Sama ada isteri kita atau Abby, semuanya  adalah manusia biasa yang tidak sempurna. Mungkin part wajah dan kegedikannya,  Abby menang. Mungkin part pengetahuan agama pula  isteri kita lebih baik. Part mulut pula, isteri kita tidak celupar...Jadi, janganlah  cepat berangan-angan untuk cerai isteri. Janganlah cepat  berangan nak beristerikan Abby.

Maka, jika ada antara kita yang berangan nak cerai isteri kerana Abby, bandingkan saja wajah isteri kita dengan Teresa Kok. Pasti kita bersyukur kerana isteri kita lebih cantik dan baik.

BN telah membuktikannya...

2 comments:

  1. Celako. Punoh abis semuo orang kau balun. hahaha.

    ReplyDelete
  2. BRAVO!! BRILLIANT ENTRY xSARAWAKKEADILAN!!! LIKE3000TIMES!!

    ReplyDelete